sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Consiliul Judetean contesta sanctiunea primita

Conducerea Consiliului Judetean(CJ) Covasna contesta sanctiunea pe care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) i-a aplicat-o ca urmare a impunerii obligativitatii cunoasterii limbii maghiare la concursul pentru ocuparea unui post de director la o institutie din subordine, respectiv la Biblioteca Judeteana din Sfantu Gheorghe. Presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca hotararea este neintemeiata si ramane la parerea ca directorul unei institutii de cultura cum este Biblioteca Judeteana trebuie sa cunoasca si limba maghiara intr-un judet in care maghiarii sunt majoritari.

'75% dintre locuitorii judetului sunt de etnie maghiara si 76% dintre cei inscrisi la biblioteca sunt de etnie maghiara. Aceasta proportie presupune cunoasterea limbii maghiare, intrucat munca de bibliotecar, dezvoltarea si pastrarea fondului de carte, organizarea unor programe destinate publicului impun atat cunoasterea limbii maghiare, cat si a limbii romane', a declarat Tamas Sandor, care si-a exprimat convingerea ca in cadrul Bibliotecii Judetene 'sunt create toate conditiile ca locuitorilor judetului Covasna sa le fie asigurate modalitatile de pastrare si imbogatire a culturii nationale si locale'.

Conducerea CJ Covasna a fost sanctionata cu avertisment de CNCD, in urma unei sesizari formulate in nume personal de un cetatean din municipiul Sfantu Gheorghe, Dan Tanasa, care a contestat legalitatea concursului pe considerentul obligativitatii cunoasterii limbii maghiare de catre candidati. CNCD i-a dat dreptate petentului, constatand in acest caz existenta unui tratament diferentiat, discriminatoriu fata de cetatenii care nu cunosc limba maghiara.
SURSA: ROMPRES

vineri, 23 ianuarie 2009

Quod erat demonstrandum

Comunitatile de romani din judetele Covasna si Harghita sunt supuse unui proces violent de asimilare de catre autoritatile publice locale controlate in totalitate de reprezentatii Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) sau, mai nou, ai Partidului Civic Maghiar (PCM). Acest proces nu este unul haotic, ci unul bine controlat, cu o baza financiara si institutionala solida care are un singur scop: epurarea etnica a romanilor din Covasna si Harghita. Bineinteles ca, daca afirmi acest lucru in mediile academice sau in anumite zone ale acestei tari esti blamat si catalogat de urgenta ca fiind nationalist.

Recent insa, mai multe autoritati publice locale din cele doua judete au fost sanctionate de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Primul vizat a fost presedintele Consiliului Judetean Harghita, care a fost avertizat in legatura cu pagina de internet a autoritatii. Pentru acelasi motiv a fost sanctionat si primarul municipiului Targu Secuiesc, Racz Karoly, care avea o pagina de internet exclusiv in limba maghiara. Avertisment a luat si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, pentru ca a solicitat cunoasterea limbii maghiare concurentilor la postul de director al bibliotecii judetene. In toate aceste cazuri, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constat un tratament diferentiat aplicat de autoritati impotriva cetatenilor de etnie romana. Cu alte cuvinte, o institutie creata pentru a apara minoritatile, de orice fel, impotriva abuzurilor si discriminarilor majoritatii a luat decizii tocmai impotriva unei minoritati din Romania, cea maghiara, care a discriminat majoritari romani din cele doua judete.

Cum era de asteptat, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a dat publicitatii un comunicat de presa in care ma calomniaza, justificand in mod pueril lipsa unor informatii in limba romana de pe pagina de internet a institutiei pe care cu onoare o conduce. Domnul Tamas Sandor, fost deputat in Parlamentul Romaniei, presedintele Consiliului Judetean Covasna, a afirmat public in presa locala ca el considera ca nu a gresit cu nimic si ca directorul bibliotecii judetene trebuie sa cunoasca limba maghiara, avand in vedere componenta etnica a judetului. Toti cei trei lideri, reprezentanti ai autoritatilor publice locale din Covasna si Harghita au atacat public deciziile CNCD. Unii chiar le vor ataca in justitie. Insa am dovedit opiniei publice cat de „asuprita” este comunitatea maghiara din Romania.

DOAR ÎN MAGHIARĂ - Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre oraşul Târgu Secuiesc şi accesaţi site-ul Primăriei, dar nu ştiţi limba maghiară, ghinion!

Care sunt argumentele autoritatilor controlate de UDMR si PCM pentru aceasta porcarie? Material la postul de televiziune Realitatea TV Brasov. Argumente de gradinita...

Sesizare catre Prefectul Bucurestiului

From: Dan Tanasa
To: e_petitie@mira.gov.ro; birou.presa@mira.gov.ro
Cc: tanasa dan ; mioara.mantale@mira.gov.ro
Sent: Friday, January 23, 2009 4:13:50 PM
Subject: Sesizare in baza Legii nr. 233/2002 - lipsa drapel national pe sediul UDMR Bucuresti

Catre,

INSTITUTIA PREFECTULUI MUNICIPIULUI BUCURESTI

In atentia

Domnului Prefect Ion TINCU

Sediul: Bd Regina Elisabeta, nr. 47, Sector 5, Bucuresti

Obiect: sesizare privind nerespectarea prevederilor legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei de catre filiala Bucuresti a Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR)

Stimate domnule Prefect,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Filiala Bucuresti a Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), cu sediul in Bucuresti, str. Silvestru nr. 4, nu are arborat drapelul national al Romaniei pe sediul sau. Avand in vedere ca aceasta stare de fapt contravine prevederilor Legii nr. 75/1995 privind arborarea drapelului Romaniei care obliga formatiunea politica sa arboreze in mod obligatoriu drapelul national al Romaniei pe sediile sale va solicit ca, in calitate de reprezentant al autoritatii Guvernului Romaniei, sa luati toate masurile pentru intrarea in legalitate a formatiunii politice.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

23 ianuarie 2009


joi, 22 ianuarie 2009

Eva Iova: Nu mai umiliti copiii!

Problema scolii romanesti din Ungaria revine iar si iar in atentia opiniei publice atat pentru faptul ca scolile cu predare in limba romana isi inchid portile din lipsa de copii, sau uneori voit, de fonduri, alteori din cauza faptului ca cei care predau romana sunt unguri iar parintii prefera sa nu isi dea copii la astfel de ore unde nu invata mai nimic. Eva Iova, redactorul sef al revistei Foaia Romaneasca, aduce in atentie de aceasta data un alt fapt de neiertat: faptul ca pe copii ii invata poezii al caror sens nu il percep si nici al cuvintelor care le compun si, deci, pronuntia este deficitara. De aici si umilinta adusa cand sala, in fata careia reciti o poezie de Eminescu, incepe sa rada de tine cum ai pronuntat un cuvant sau l-ai stalcit pe altul. Redam editorialul din Foaia Romaneasca.
Meg niilnac a valghben a cherti viragoc, meg zaldel a niarfa az ablac elat…” Nu-i asa ca ati recunoscut poezia lui Petõfi Sándor? Cam asa ar suna primele rânduri din poezia „Szeptember végén” din gura unui copil din Calara si, care nu stie limba maghiara. V-ati îngrozit si va întrebati oare ce rost are sa învete un copil român o poezie ungureasca daca nici nu întelege despre ce vorbeste? Daca ati ajuns în gând pâna aici, atunci va rog sa inversati situatia si sa va întrebati ce rost are sa învete un copil din Ungaria o poezie de Eminescu, în limba româna, când acesta nu stie sa raspunda nici la „Salut! Ce mai faci?”.

Continuarea materialului pe Romanian Global News

UDMR nu are arborat drapelul national pe sediul sau din Bucuresti

Drapelul national al Romaniei lipseste si de pe sediul UDMR din Bucuresti, str. Silvestru nr. 4. Un securist amabil a fost destul de dragut sa imi trimita aceste poze.Am cerut parerea Avocatului Poporului in legatura cu finantarea criminalului Wass Albert

From: Dan Tanasa
To: avp@avp.ro
Cc: tanasa dan
Sent: Thursday, January 22, 2009 4:12:15 PM
Subject: Petitie catre Avocatul Poporului - fonduri publice criminalul Albert Wass

Catre,

AVOCATUL POPORULUI

In atentia,

Domnului avocat Ioan MURARU

Sediul: Str. Eugeniu Carada, nr. 3, Sector 3, Bucuresti

Obiect: alocarea de catre Primaria si Consiliul Local Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, de fonduri publice pentru comemorarea unei persoane condamnata pe teritoriul Romaniei pentru crime de razboi

Stimate domnule avocat,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Primaria municipiului Sfantu Gheorghe a postat in luna octombrie 2008, pe pagina sa de internet, lista proiectelor culturale care au primit aprobarea pentru finantare din fonduri publice de la bugetul local in perioada iulie-decembrie 2008. Printre proiectele aprobate pentru finantare se numara si „Vizitarea locurilor comemorative ale lui Vass Albert (Marosvecse) si ale lui Petofi Sandor (Feheregyhaza)” cu suma de 1000 de lei (data desfasurarii proiectului este 12 septembrie 2008), proiect initiat de Asociatia „Clubul Pensionarilor” din Sfantu Gheorghe si proiectul intitulat „Saptamana Wass Albert” initiat de Asociatia Tinerilor Maghiari din Covasna, finantat cu suma de 1500 lei (perioada de desfasurare a proiectului este 3-9 noiembrie 2008).

Potrivit cotidianului Gardianul din data de 11 mai 2007, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, in martie 1946, pentru crime de razboi. Ordonanta de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii stipuleaza la art. 5 faptul ca „promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Avand in vedere faptele prezentate mai sus am solicitat Procurorului General al Romaniei sa se pronunte asupra legalitatii acordarii de fonduri publice de catre o autoritate publica locala pentru comemorarea unei persoane condamnate pentru crime de razboi de catre o instanta din Romania. Prin adresa Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna nr. 433/VIII/1/2008 din data de 14/11/2008 am fost instiintat despre faptul ca, urmare a cercetarilor intreprinse „nu se poate sustine faptul ca, programul cultural „Saptamana Wass Albert” a avut ca scop promovarea cultului persoanelor vinovate de crime de razboi”, scopul programului fiind acela de a prezenta activitatea desfasurata de Wass Albert ca scriitor si poet. De asemenea, prin adresa nr. 75 I.P./20.11.2008 Curtea de Apel Cluj mi-a transmis o copie a sentinei nr. 35/2008 din data de 10.03.2008 prin care a fost respinsa cererea de revizuire a sentintei in cazul lui Wass Albert, acest ramanand condamnat la moarte prin sentinta din 13 martie 1946 (anexez prezentei petitii sentinta Curtii de Apel Cluj).

Revoltator este faptul ca Consiliul Local Sfantu Gheorghe a refuzat sa acord orice fel de suma unui alt proiect cultural care viza tiparirea unei monografii a catedralei ortodoxe din municipiul Sfantu Gheorghe care implinise anul trecut 25 de ani de la sfintire.

Fata de cele prezentate mai sus doresc sa va solicit sprijinul in obtinerea unui punct de vedere al unui alt organ de cercetare penala de la un nivel ierarhic superior Parchetului de pe langa Tribunalului Covasna in ceea ce priveste finantarea unor presupuse activitati culturale care au ca scop promovarea personalitatii unui criminal de razboi condamnat la moarte pe teritoriul Romaniei. Sa inteleg ca, respectand logica argumentarii Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, orice asociatie culturala din Romania va putea accesa fonduri publice pentru a organiza o expozitie care sa cuprinda tablourile originale in acuarela ale lui Adolf Hitler? Mai mult, sa inteleg ca, respectand aceeasi logica a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, orice asociatie culturala din Romania va putea accesa fonduri publice pentru a comemora viata politica a maresalului Ion Antonescu prin lecturarea operei sale politice in spatii publice si afisarea imaginii sale in spatii publice?

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

22 ianuarie 2009

Scrisoare de protest adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

From: Dan Tanasa
To: Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii
Cc: tanasa dan
Sent: Thursday, January 22, 2009 4:52:58 PM
Subject: Scrisoare de protest catre CNCD

Catre,

CONSILIUL NATIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINARII

In atentia

Domnului Presedinte Csaba Ferenc Asztalos

Sediul: Piaţa Walter Maracineanu, nr. 1-3, sector 1, Bucuresti

Scrisoare de protest

Stimate domnule Presedinte,

Am adresat in ultima vreme institutiei pe care cu onoare o conduceti mai multe sesizari cu privire la discriminarea la care sunt supusi cetatenii romani de etnie romana din judetele Covasna si Harghita. Deloc surprinzator pentru mine, insa total surprinzator pentru cei vizati de sesizarile mele, membrii colegiului director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii au constat existenta unui comportament discriminatoriu la adresa cetatenilor romani de etnie romana din cele doua judete. Astfel, au fost sanctionati presedintele Consiliului Judetean Covasna, presedintele Consiliului Judetean Harghita si primarul municipiului Targu Secuiesc.

Din pacate modul in care mi-au fost comunicate deciile luate de Consiliu a fost unul foarte defectuos. Astfel, in cazul sesizarii mele impotriva CJ Harghita decizia luata de Consiliu mi-a parvenit prin intermediul mass-media, dupa 20 de zile de la emiterea deciziei, de la care am aflat ca CJ Harghita a remis un comunicat de presa in urma primirii pe fax a deciziei Consiliului. In incercarea de a obtine informatii cu privire la necomunicarea deciziilor si petentului mi s-a comunicat faptul ca nu exista bani pentru timbre si ca in perioada urmatoare voi primi si eu deciziile. In final am intrat in posesia celor trei decizii personal, sub semnatura datata, in data de 20 ianuarie 2009, cu ocazia unor audieri intr-o alta speta.

Consider ca am fost nedreptatit de modul in care Consiliul a inteles sa comunice atat petentului ca si cu reclamantului deciziile luate, motiv pentru care va adresez prezenta scrisoare de protest. Doresc sa va reamintesc faptul ca, intr-un total dispret fata de institutia pe care o conduceti, primarul municipiului Targu Secuiesc si presedintele Consiliului Judetean Harghita nici macar nu au binevoit sa se prezinte la audieri prin reprezentant.

Cu respect,

Dan Tanasa

22 ianuarie 2009

miercuri, 21 ianuarie 2009

Borboly Csaba si Tamas Sandor au hartie la mana ca sunt antiromani

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, si presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, ambii membri UDMR, au de luna trecuta inca un lucru in comun. Pe numele lor au fost emise doua sentinte de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii care a constat ca acestia au aplicat un tratament diferentiat cetatenilor de etnie romana. Cu alte cuvinte cei doi au hartie la mana ca sunt antiromani si ca sunt capii, la nivel local, a epurarii etnice a romanilor din Covasna si Harghita.


Ştire: CJ Covasna, sancţionat pentru discriminare de către CNCD
Trimite acest articol unui prieten Tipărire
Local

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a fost sancţionat cu avertisment de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), deoarece în cadrul unui concurs pentru ocuparea funcţiei de director al Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, a cerut cunoaşterea limbii maghiare, transmite corespondentul AMOS News.La finele anului 2008, un cetăţean din Sfântu Gheorghe, Dan Tănasă, a sesizat CNCD cu privire la obligativitatea de cunoaştere a limbii maghiare de către concurenţii pentru funcţia de director a Bibliotecii Judeţene “Bod Peter”.

Potrivit sesizării lui Dan Tănasă, în august 2008, CJ Covasna a făcut publice condiţiile de participare la concurs, una dintre acestea fiind cunoaşterea limbii maghiare.

Dan Tănasă consideră ca fiind nefondată cerinţa CJ Covasna, arătând către CNCD că “directorul bibliotecii judeţene nu indexează cărţi, nu întocmeşte clasamente, nu este obligat să cunoască titlurile, nu este cel care împrumută cărţi cetăţenilor”.

Deşi conducerea CJ Covasna a replicat în întâmpinare că nu a impus “cetăţenia maghiară” candidaţilor la concurs ci doar “cunoaşterea limbii maghiare, fără a specifica nivelul”, CNCD a considerat că respectiva condiţie la concurs a fost una discriminatorie faţă de toţi cei care nu cunosc limba maghiară.

Prin urmare, conducerea CJ Covasna a fost sancţionată cu avertisment, recomandând totodată CJ Covasna “să depună diligenţele necesare pentru promovarea egalităţii de şanse în materie de angaajare şi profesie”.

Sursa AMOSNEWS
Autor :
Monica RIZEA

Daca prefectul judetului Harghita are alta treaba atunci am sesizat eu Guvernul Romaniei

From: Dan Tanasa
To: Guvernul Romaniei
Cc: tanasa dan
Sent: Wednesday, January 21, 2009 12:20:17 PM
Subject: Sesizare Guvernul Romaniei - lipsa demersuri Prefect Harghita

Catre,

GUVERNUL ROMANIEI

In atentia

Domnului Prim Ministru Emil BOC

Sediul: Piaţa Victoriei, nr. 1, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare in baza Legii nr. 233/2002 privind demararea procedurilor legale pentru amendarea legislatiei in vigoare referitoare la arborarea unor drapele nationale sau orice alt tip de drapel pe cladiri ale autoritatilor publice locale si centrale, sau in diferite incinte din cadrul acestora

Stimate domnule Prim Ministru,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Presa centrala si locala a relatat de nenumarate ori despre faptul ca, pe cladiri ale autoritatilor publice locale, sau in diferite incinte ale acestora, din judetele Covasna si Harghita sunt arborate drapelul national ale Republicii Ungare si un asa-zis „drapel secuiesc”, sub pretextul ca ele reprezinta simboluri ale maghiarimii si ca legislatia in vigoare nu interzice acest lucru. Prefectii celor doua judete, Gyorgy Ervin si Constantin Strujan, nu considera ca acest tip de manifestare, in totalul dispret al insemnelor nationale ale Statului Roman si a ordinii constitutionale, constituie un prilej de sanctionare a celor care comit aceste fapte. De exemplu, prefectul judetului Harghita a afirmat public de mai multe ori faptul ca nu exista temei legal pentru sanctionarea celor care arboreaza pe cladiri ale autoritatilor publice locale asa-zise „drapele secuiesti” dar nici pentru sanctionarea conducerii Uniunii Democrate Maghiare (UDMR) din Romania, filiala Ciuc, care refuza ostentativ arborarea drapelului national al Romaniei pe sediul sau din Miercurea Ciuc sub pretextul ca legea nu prevede acest lucru si ca UDMR este un ONG si nu un partid politic.

Cu cea mai adanca stupefactie si indignare va transmit alaturat o adresa a Institutiei Prefectului Judetului Harghita care imi comunica faptul ca nu a depus niciun efort pentru a aduce in atentia Parlamentului Romaniei sau a Guvernului Romaniei faptul ca acest pretins vid legislativ este folosit intr-un mod pervers de catre autoritatile publice locale din Covasna si Harghita pentru a marca simbolic zona celor doua judete.

Avand in vedere cele semnalate mai sus prin prezenta sesizare doresc sa aduc la cunostinta Guvernului Romaniei faptul ca in judetele Covasna si Harghita sunt arborate permanent, in diferite locatii, drapelul national al Republicii Ungare si un asa-zis „drapel secuiesc”, sub pretextul ca legislatia din Romania nu interzice aceste lucruri. In tot acest timp, mai multe filiale ale Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) sau ale Partidului Civic Maghiar (PCM) refuza ostentativ sa arboreze pe sediile lor drapelul national al Romaniei sub diferite pretexte puerile si insultatoare la adresa Statului Roman.

De asemenea, solicit un punct de vedere al Guvernului Romaniei cu privire la demararea procedurilor legale pentru amendarea legislatiei in vigoare privind arborarea drapelului de stat al Romaniei astfel incat ordinea constitutionala si autoritatea Statului Roman sa fie restabiliate in judetele Covasna si Harghita.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

21 ianuarie 2009

marți, 20 ianuarie 2009

Prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, sparge seminte in timp ce UDMR ia in deradere insemnele nationale

Indolenta. Asta e primul cuvant cand vine vorba de prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan. Domnul prefect evita sa sanctioneze conducerea UDMR Ciuc pentru nearborarea drapelului national al Romaniei pe sediul sau pe motiv ca nu are baza legala. Mai mult, acelasi domn prefect evita sa sanctioneze primariile din judetul Harghita care au arborat pe sediilor lor bucata de textila numita drept drapel secuiesc. Chestionat in legatura cu eforturile domniei sale legat de aceste aspecte domnia sa imi raspunde siderat ca nu a facut niciun efort. Felicitari domnule prefect! Nu degeaba circula zvonul prin urbe ca sunteti sustinut pentru un nou mandat de prefect chiar de conducerea judeteana a UDMR.

Liderii maghiari vor să-şi facă agenţie de presă şi manual de istorie!

Preşedinţii consiliilor judeţene (CJ) şi mai mulţi primari UDMR din Covasna şi Harghita s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea Oituz, din judeţul Covasna, pentru a discuta despre o serie de proiecte comune de dezvoltare pentru următorii ani. Unul dintre subiectele discutate a fost cel privind autonomia teritorială a „ţinutului secuiesc”. Prezenţi la discuţii, preşedinţii CJ din Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi respectiv Borboly Csaba, primarii localităţilor Sfântu-Gheorghe - Antal Arpad, Târgu-Secuiesc - Racz Karoly şi Covasna - Lorincz Zsigmond, precum şi primarii din Miercurea-Ciuc - Raduly Robert şi Odorheiu- Secuiesc - Bunta Levente, au făcut o „excursie” la punctul cel mai estic al graniţei monarhiei austro-ungare şi la monumentul eroilor căzuţi în primul război mondial, din Poiana- Sărată, judeţul Bacău. Trebuie spus că excursiile nostalgice ale liderilor UDMR şi PCM au devenit mai nou o modă, având în vedere că după vizita preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, în octombrie 2008, consilierii harghiteni au „întreprins” şi ei o excursie la moaştele graniţei Imperiului austro-ungar, numită şi graniţa de 1000 de ani, de la Ghimeş-Făget, judeţul Bacău.

Udemeriştii vor predarea istoriei comunităţii maghiare în şcolile din Ţară!


Cu ocazia întâlnirii de la Oituz, cei şapte au convenit să se realizeze o strategie comună şi să se elaboreze un memorandum fundamentat pe documente şi sondaje. Aceştia au luat în calcul şi înfiinţarea în zona Covasna-Harghita a unei filiale a Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru şi a unui Fond Educaţional pentru stimularea tinerilor din cele două judeţe să se întoarcă acasă după terminarea studiilor superioare. Totodată, a fost avansată ideea editării unei monografii despre aşazisul ţinut secuiesc, pe baza căreia să se redacteze un manual al istoriei comunităţii maghiare din judeţele Covasna şi Harghita. Liderii UDMR sunt de părere că ar fi bine dacă acest manual ar fi studiat nu doar facultativ şi nu doar în judeţele locuite preponderent de maghiari, ci dacă ar fi introdus în programa şcolară şi predat în toate şcolile din Ţară! Legat de acest aspect, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că manualul respectiv ar trebui să reflecte atât trecutul comunităţii maghiare din România, care nu e suficient reliefat în materia predată în prezent în şcoli, cât şi aspecte de istorie contemporană, cum ar fi modelele de autonomie culturală şi teritorială existente în Europa!
Liderii UDMR au discutat, în cadrul întâlnirii de la Oituz, şi despre promovarea comună a produselor locale sub marca „produs secuiesc”, introducerea formularelor bilingve, în română şi maghiară, în instituţiile publice, înfiinţarea unei agenţii de presă locale care să difuzeze ştiri din zonă şi, nu în ultimul rând, folosirea simbolurilor secuieşti!! Potrivit Biroului de presă al Consiliului Judeţean Harghita, cei şapte lideri doresc să lărgească cercul discuţiilor despre viitorul regiunii, astfel vor invita şi reprezentanţii celorlalte oraşe din judeţele implicate, dar şi din judeţul Mureş, prima pe listă fiind Sovata.

Continuarea materialului in saptamanalul Condeiul ardelean

luni, 19 ianuarie 2009

Iredentismul maghiar a devenit ECO

Iredentismul maghiar imbraca forme halucinante si stupefiante. Bunaoara, navigand pe internet am dat peste pagina web a unei asociatii din Cluj care isi zice Asociatia Transilvania Verde. Iredentismul acestei fundatii este mai mult decat evident nefiind nevoie de prea multe cunostinte ECO si de istorie pentru a observa ca, coroana copacului din sigla asociatiei este identica cu portiunea din Romania revendicata de iredentistii maghiari in frunte cu Marko Bela si Szasz Jeno.

Care este limba oficiala de stat in Harghita?

From: Dan Tanasa
To: Secretariatul General al Guvernului
Cc: drp@gov.ro; tanasa dan
Sent: Monday, January 19, 2009 11:02:31 AM
Subject: Sesizare in baza Legii nr. 233/2002 - limba oficiala de stat in judetul Harghita

Catre,

GUVERNUL ROMANIEI

In atentia

Domnului Prim Ministru Emil BOC

Sediul: Piaţa Victoriei, nr. 1, sector 1, Bucuresti

Obiect: sesizare in baza Legii nr. 233/2002 privind limba oficiala de stat pe teritoriul judetului Harghita

Stimate domnule Prim Ministru,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

In data de 15 ianuarie 2009 Consiliul Judetean Harghita a dat publicitatii un comunicat de presa care reprezinta punctul de vedere al Consiliului Judetean Harghita cu privire la sanctiunea data impotriva sa de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in urma unei sesizari a subsemnatului cu privire la discriminarea cetatenilor romani de etnie romana din judetul Harghita.

Spre stupefactia mea comunicatul de presa, care reprezinta un document oficial al unei autoritati publice locale din Romania, are in antet denumirea autoritatii exclusiv in limba maghiara „Harghita Megye Tanacsa” iar in nota de subsol a respectivului comunicat de presa apare din nou denumirea autoritatii, precum si adresa acesteia, exclusiv in limba maghiara. Pentru conformitate atasez prezentei sesizari comunitacul de presa al Consiliului Judetean Harghita.

Avand in vedere cele semnalate mai sus prin prezenta sesizare va solicit sa imi comunicati, in termen legal, care este limba oficiala de stat pe teritoriul judetului Harghita.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

19 ianuarie 2009

duminică, 18 ianuarie 2009

Fantana "George Grigorie Cantacuzino" din Parcul Carol, monument inestimabil, este abandonata de autoritati

Fantana din Parcul Carol, monument de o inestimabila valoare in opinia mea, construita cu mai bine de 139 de ani in urma de unul din primarii Bucurestiului este abandonata de catre autoritati. O adevarata sora mai mica a celebrei Fontana di Trevi din Roma, Fantana Cantacuzino este lasata prada degradarii si anonimatului. Deasupra fantanii sta scris - "In anul 1870 s-a cladit aceasta fantana cu cheltuiala domnului George Grigorie Cantacuzino, primarul Capitalei, in urma votului consiliului municipal al comunei Bucuresti din sedinta de la 8 august 1869 prin care s-a decis a purta numele de "Fantana George Grigorie Cantacuzino".
Rasuflam usurati: arta pornografica si antinationala promovata pe bani publici de Patapievici ramane la loc de cinste gratie presedintelui Basescu!

Horia Roman Patapievici va conduce Institutul Cultural Român (ICR) încă patru ani.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, astăzi, decretul prin care lui Horia Roman Patapievici îi este prelungit mandatul de preşedinte al ICR pentru un nou mandat.


Preşedintele Băsescu a lăsat să se înţeleagă încă de pe 13 noiembrie, când ICR şi-a prezentat raportul de activitate, faptul că nu intenţiona să schimbe conducerea Institutului.


Horia Roman Patapievici a fost acuzat de mai multe ori că este unul dintre susţinătorii lui Traian Băsescu, chiar dacă Băsescu a ţinut să demonstreze, de mai multe ori, inclusiv la prezentarea raportului ICR, că cei care fac parte din conducerea Institutului dau dovadă de neutralitate din punct de vedere politic. Unul dintre scandalurile în care a fost implicat Patapievici a fost cel din 2007, când numeroşi intelectuali au fost acuzaţi că îi fac campanie preşedintelui, în momentul în care şeful statului s-a confruntat cu un referendum privind demiterea sa. (SURSA: AMOS NEWS)


Cititi si "Arta" satanista promovata de Patapievici sub Inaltul Patronaj al Presedintelui de Onoare al ICR, Traian Basescu


Conducerea ICR trebuie demisa

"Canalie de facto" - H.R. Patapievici de Cornel Nistorescu

A murit Grigore Vieru - Dumnezeu sa-l ierte!

În urma unui accident, poetul basarabean Grigore Vieru a încetat azi noapte din viaţă, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău.

Automobilul in care se afla Grigore Vieru s-a izbit violent de un copac în regiunea comunei Danceni, raionul Ialoveni. Grigore Vieru se întorcea din oraşul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu. În preajma localităţii Danceni, raionul Ialoveni, automobilul în care se afla poetul a fost implicat într-un grav accident rutier, lovindu-se într-un copac.

Grigore Vieru a fost un unionist convins. A visat mereu, iar poeziile sale reflectă aceasta, ca Basarabia să revină la ţara-mamă. De altfel, poetul basarabean declara: "Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul".

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, la Pererîta, fostul judeţ Hotin.

Grigore Vieru s-a născut în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru, născută Didic. A absolvit şcoala de 7 clase din satul natal în anul 1950, după care urmează şcoala medie din orăşelul Lipcani pe care o termină în 1953.

În anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară . În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea Filologie şi Istorie. Se angajează ca redactor la revista pentru copii "Scânteia Leninistă", actualmente "Noi".

Anul 1968 produce o cotitură în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: "Tudor Arghezi", "Lucian Blaga", "Brâncuşi", iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apar pentru prima oară în lirica basarabeană post-belică.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Participă la întâlnirea cu redactorii revistei "Secolul XX": Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban, Tatiana Nicolescu. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneţ, Suceviţa, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai târziu poetul face următoarea mărturisire:

În anul 1974, scriitorul Zaharia Stancu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, îi face o invitaţie oficială din partea Uniunii Scriitorilor, căreia poetul îi dă curs. Vizitează Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În 1977, la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România vizitează, împreună cu soţia, mai multe oraşe din România: Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi.

În 1988, în săptămânalul “Literatura şi Arta” apare primul text poetic postbelic tipărit оn Basarabia cu litere latine semnat de Grigore Vieru.În acelaşi an, i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul lite­raturii pentru copii: Diploma de Onoare Ander­sen. În acelaşi an apare cartea de versuri “Rădăcina de foc” la Editura Universul din Bucureşti (director Romul Munteanu). Culegerea Ramule-neamule cu muzica Iuliei |ibulschi pe versuri de Grigore Vieru apare la editura Literatura Artistică.

În 1989, este ales deputat al poporului. Adunând în jurul său pe cei mai populari interpreţi şi compozitori de muzică uşoară din Basarabia, poetul între­prinde un turneu оn Moldova de peste Prut. Artiştii sunt primiţi cu lacrimi оn ochi.

În 1990, Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 este ales membru corespondent al Academiei Române.

În 1996, în Ziua Duminicii Mari (Rusaliile), poetul pune o piatră funerară comună (pentru mama şi pentru el) pe mormântul mamei cu următoarele epitafuri dăltuite de sculptorul Tudor Cataraga оntr-o piatră simplă de Cosăuţi: „Pierzând pe mama, îţi rămâne Patria, dar nu mai eşti copil“, iar pentru sine: „Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi“. Poetul a explicat atunci sensul epitaful: „A fi simplu nu este o treabă uşoară. A fi simplu înseamnă să mori câte puţin în fiecare zi, în numele celor mulţi, până când te preschimbi оn iarbă. Iar mai simplu ca iarba ce poate fi?!“
Sursa: AMOS NEWS

Va recomand materialul lui Darie Ducan despre moartea poetului Grigore Vieru

ANI a constatat ceea ce am sesizat. Consilierii locali de la Miercurea Ciuc nu stiu sa completeze corect o declaratie de avere

Agentia Nationala de Integritate a constat cele sesizate de mine printr-o petitie. Consilierii locali de la Miercurea Ciuc au acum hartie la mana care atesta incompetenta lor. Din pacate legea ANI nu prevede sanctiuni pentru faptele lor. Si pentru ca as vrea ca ANI nu doar sa constate ci sa ia si masuri i-am solicitat sa imi comunice cum va corecta acest vid legislativ.From: Dan Tanasa
To: Agentia Nationala de Integritate
Cc: tanasa dan ; integritate@gmail.com; anijuridic@gmail.com
Sent: Wednesday, January 14, 2009 11:04:29 AM
Subject: Solicitare de informatii in baza legii nr. 544/2001 - sanctiuni

Catre,

AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE

In atentia

Domnului Presedinte Alexandru Catalin MACOVEI

Sediul: Bd. Lascar Catargiu, nr. 15, sector 1, Bucuresti

Obiect: solicitare in baza Legii nr. 544/2001 privind corectarea vidului legislativ in ceea ce priveste sanctionarea alesilor locali care nu completeaza in mod corect declaratiile de avere

Stimate domnule Presedinte,

Urmare adresei nr. 185/ii/2008 din data de 12 ianuarie 2009 a Agentiei de Integritate prin care mi s-a comunicat, umare sesizarii subsemnatului din data de 06 noiembrie 2008, faptul ca consilierii locali Biro Denes Jozsef, Biro Jozsef, Fekete Gyula, Ferencz S. Alpar, Fulop Arpad Zoltan, Kanabe Gabriella, Magyari Zoltan, Orban Zsolt, Papp Elod, Sarosi Bela, Szabo Soos Klara, Szikszai Laszlo, Szondi Zoltan si Xantus Attila din cadrul Consiliului Local al Municipiului Miercurea Ciuc nu au completat in mod corect declaratiile de avere, la functia detinuta nefiind precizata calitatea de consilier local si de asemenea, faptul ca Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate nu prevede nicio sanctiune pentru completarea necorespunzatoare a declaratiilor de avere, prin prezenta va adresez o solicitare in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public prin care va solicit sa imi comunicati, in termen legal, urmatoarele informatii de interes public:

- documente oficiale, adresate Guvernului Romaniei sau Parlamentului Romaniei, care sa reflecte toate demersurile intreprinse de Agentia Nationala de Integritate pentru corectarea vidului legislativ in ceea ce priveste sanctionarea alesilor locali care nu completeaza in mod incorect declaratiile de avere.

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

14 ianuarie 2009


Incredibil. Un caine lovit pe autostrada este salvat de un altul


Hero Dog Tries To Help Wounded Dog - The funniest home videos are here